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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  09/05/2019
Data da última atualização:  06/12/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  RIBEIRO, L. de O.; VIANA, E. de S.; GODOY, R. L. de O.; FREITAS, S. C. de; MATTA, V. M. da.
Afiliação:  Leilson de Oliveira Ribeiro; ELISETH DE SOUZA VIANA, CNPMF; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA; SIDINEA CORDEIRO DE FREITAS, CTAA; VIRGINIA MARTINS DA MATTA, CTAA.
Título:  Nutrients and bioactive compounds of pulp, peel and seed from umbu fruit.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Ciência Rural, Santa Maria, v.49, n. 04, 11 p. e20180806, 2019.
ISSN:  1678-4596
DOI:  http://dx.doi.org/10.1590/0103-8478cr20180806
Idioma:  Português
Conteúdo:  The objective of this research was to evaluate the nutritional composition and bioactive compounds of whole umbu fruit, including pulp, seed and peel, and also of a commercial umbu pulp. Samples of the fractions and of commercial pulp were analyzed for determination of minerals and proximate composition, total phenolic and antioxidant activity. Pulps and peel were also analyzed for vitamin C and carotenoids contents. Commercial pulp presented better nutritional composition than fresh pulp (P<0.05) and the peel presented higher phenolic content and antioxidant activity than seed. Peel also stood out by its vitamin C (79 mg.100 g-1) and total carotenoids (2,751 µg.100 g-1) contents, showing that, as the main barrier of the fruit for its protection, it is a fraction rich in bioactive compounds. The highest dietary fiber and iron contents were observed in umbu seed (P<0.05). Therefore, umbu by-products may be ingredients proper for development of food richer in nutrients and bioactive compounds.
Thesagro:  Tecnologia de Alimento.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF32734 - 1UPCAP - DDPublicação digital
CTAA14583 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, L. A.; BRAZ, E. M.; MUXFELDT, R. E. Avaliação do potencial de produção do óleo-resina de copaíba (Copaifera spp). In: FUNDAÇÃO DE TECNOLOGIA DO ESTADO DO ACRE. Floresta Estadual do Antimari [i.e. Antimary]: estudos básicos. Rio Branco, [1996?]. v. 1 p. 95-104.
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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